Járműfejlesztési Tanszék - Audi Hungaria Járműmérnöki kar

2016. szeptember 2.

Újabb sikeres évet zárt az Arrabona Racing Team – immár a SZEngine motorfejlesztő csapattal közösen

Újabb sikeres évet zárt az Arrabona Racing Team – immár a SZEngine motorfejlesztő csapattal közösen

A Széchenyi István Egyetem Formula Student járműfejlesztő versenycsapata, az Arrabona Racing Team (ART), idén már harmadszor vágott neki egy teljes versenyszezonnak - ezúttal kiegészülve az egyetem Formula Student motorfejlesztő csapatával, a SZEngine hallgatóival. A fiatal hallgatói versenycsapat már a 2014-es bemutatkozó évében letette névjegyét, egy rekordidő alatt kifejlesztett, nemzetközi mezőnyben is sikeres versenyautóval. Ezekre a sikerekre építve fejleszti tovább a versenyautót a csapat évről évre, mely folyamatot mind a tavaly, mind az idén, a SZEngine-nel közösen elért sikerek visszaigazolják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„A csapat egy nagyon komoly fejlődési ívet tud felmutatni, amely többek között egy céltudatos építkezési stratégiának köszönhető. Az első évben a fő hangsúly az alapok megteremtésén és a megbízhatóságon volt, amely visszaköszön az ART01-es jármű letisztult és átlátható koncepciójában. Az acél csőváz, 13-collos kerekek, megbízható, egyhengeres belsőégésű KTM motor alkalmazása erőforrásként mind kiváló alapot biztosítottak a tapasztalatszerzésre. Ezt követően az ART02-es jármű már célzott fejlesztéseken ment keresztül: a futómű átdolgozása javított az autó menetdinamikáján és vezethetőségén, a majd 30 kg-os tömegcsökkentés segített a jobb üzemanyag-hatékonyság elérésében, továbbá az egyedi telemetria több információval szolgált a csapatnak a versenyautó üzemi állapotáról. A fejlesztésekből és a versenyekből szerzett tapasztalatok alapján készültek az ART03 legfontosabb új technikai megoldásai. Ilyenek az állítható futómű-stabilizátor, az elektropneumatikusan működtetett váltás a kormánykeréken elhelyezett váltófülekkel, kormánykerékbe integrált műszerfal-elektronika, valamint az idén először alkalmazott aerodinamikai fejlesztések is. Mindezek mellett különösen figyelemreméltó az egyetemi motorfejlesztő partnercsapatunk, a SZEngine által megalkotott egyedi egyhengeres EVO4-es motor integrálása az idei járműbe, amely egy újabb komoly mérföldkő az egyetemi Formula Student hallgatói tevékenység történetében…”, mondta Dr. Jakubík Tamás, a Járműfejlesztési Tanszék vezetője.

Az idei évben tehát együtt készült a nemzetközi megmérettetésre az Arrabona Racing Team járműfejlesztő versenycsapat és a SZEngine motorfejlesztő csapat, amely együttműködésnek köszönhetően újabb komoly eredményeket értek el egyetemünk hallgatói a Formula Student versenysorozatban. Az első közös bemutatkozó versenyen Csehországban az összetett 10. helyet sikerült megszerezni, valamennyi versenyszámot sikeresen teljesítve. A rá következő hétvégén a világ egyik legrangosabb FS versenyén, a németországi Hockenheimringen rendezett Formula Student Germany-n, sikerült a 73 belső égésű motoros autót felvonultató mezőnyben az előkelő 17. helyet megszerezni, számos, a világranglista előkelő helyein jegyzett csapatot megelőzve!

Az évad utolsó versenye a Magyarországon, Gönyűben rendezett Formula Student Hungary volt, melyet mindkét csapat hazai versenyének tekint. Statikus versenyzámokkal kezdődött ez a hétvége is, melyekben az eddigi legnagyobb sikerként lehet elkönyvelni a design-döntőbe jutást. A dinamikus versenyszámokban is helytállt a csapat, ám az Endurance, vagyis a hosszútávú, 22 km-es megmérettetésen a szerencse nem állt a csapatok mellé, a kockás zászlót nem láthatták. A díjkiosztó azonban kárpótolt ezért, hiszen a design event 3. és a statikus versenyszámok összesített 3. helye mellett a Gépipari Tudományos Egyesület által odaítélt „Best self-made vehicle” díjat is az ART03-nak ítélték.

„Az Arrabona Racing Team és a SZEngine első közös szezonját egyértelmű sikerként értékelem, amely megmutatta az egyetemi kooperációban rejlő közös lehetőségeinket, és egyúttal jól tükrözi hallgatóink felkészültségét, valamint képzési programunk nemzetközi versenyképességét is...” tette hozzá Dr. Jakubík Tamás, tanszékvezető.

További hasonló sikereket kívánunk mindkét csapatnak!